Har du også svært ved at finde ud af, hvad du skal være opmærksom på, når du gerne vil spise bæredygtigt? Så læs med her, hvor vi giver dig en lækker, sæsonbaseret opskrift, der passer perfekt til vinter og forår. Men først vil vi gerne give dig vores bedste tips til at spise mere bæredygtigt.
Bæredygtig opskrift: Kartoffelsuppe med porre og sprøde croutoner
3 tips til at spise bæredygtigt:
- Brug lokale råvarer, der er i sæson
- Spis mindre kød
- Brug dine rester, og mindsk madspild
Cremet kartoffelsuppe med porre og sprøde brødcroutoner
Kartoffelsuppe til 4 personer:
- 500 g kartofler
- 1 løg
- 1 porre
- Smør til stegning
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk tørret timian eller et par kviste frisk timian
- Salt og peber
- 1 liter grøntsagsfond eller bouillon
- ½ dl piskefløde
Brødcroutoner:
- Rester af brød
- 3 spsk olivenolie eller smør
- Salt og peber
Vidste du… at du kan lave din egen grøntsagsfond af gamle grøntsagsrester?
Saml dine grøntsagsrester – eksempelvis ender, skræller, toppe osv. – i en bøtte i fryseren. Tag resterne op af fryseren, og rens dem grundigt. Kog dem med en liter vand, hvidløg, peberkorn og laurbærblade i 1-2 timer. Si grøntsagerne fra, og lad fonden simre videre i en halv time med lidt timian. Når fonden er færdig, kan du bruge den med det samme eller fryse den ned til en anden dag.
Sådan gør du:
- Skræl kartoflerne, og skær dem i tern. Hak løg groft. Skær porren i tynde ringe, og skyl dem for jord.
- Smelt smørret i en tykbundet gryde, og tilsæt kartofler, løg og porre. Sautér grøntsagerne i et par minutter.
- Hak hvidløget fint, og steg det med grøntsagerne sammen med timian, salt og peber i cirka et minut.
- Tilsæt grøntsagsfond eller bouillon, og lad suppen simre i 15-20 minutter, til grøntsagerne er møre. Tilsæt fløde, og kog det med i fem minutter.
- Mens suppen simrer, laves brødcroutonerne. Skær brødet ud i tern, og rist dem på en varm pande med smør eller olie samt salt og peber. Lad dem køle af, til suppen er færdig.
- Blend suppen, til den er cremet og jævn, og smag den til med salt og peber.
- Servér med sprøde brødcroutoner og eventuelt friske urter på toppen. Velbekomme.
Tip! Forkæl dig selv lidt ekstra, og top suppen med stenbiderrogn, der typisk er i sæson fra slut januar til april.